Fødevaresikkerhed

5 grillråd du skal kende, hvis du griller udendørs på din restaurant

Af Nicoline Dyhr

Bruger dit køkken nogle gange udendørs grill?  Så er det vigtigt at være omhyggelig med hygiejnen.

Kan du de 5 regler for god grill-hygiejne? 

Bruger dit køkken nogle gange udendørs grill?  Så er det vigtigt at være omhyggelig med hygiejnen.

Vidste du for eksempel, at du både skal klargøre og anrette maden indendørs eller under et overdækket område – også selvom du både griller og serverer udenfor? 

Og du skal huske på, at de samme hygiejneregler for varmbehandling gælder på grillen, som på komfuret i køkkenet.

Hvis du er bruger eSmileys digitale egenkontrol og er i tvivl om reglerne for varmbehandling kan du læse dem i kapitlet om opvarmning i dit egenkontrolprogram.

Selvom vejret måske ikke lige er til det, så må du altså gerne grille under åben himmel.

Men der er især fem ting, enhver grillmaster i et professionelt køkken skal være obs på:

1. Grillen skal stå på et fast underlag

Det er vigtigt at grillen står stabilt, så den ikke kan tippe eller vælte.

2. Klargør og anret fødevarer i dit indendørs køkken eller under et overdækket område

Alt, hvad du gør inden grillstegningen, fx udskæring og marinering, og alt, hvad du  gør efter stegningen, fx anretning eller igen udskæring, skal ske i dit indendørs køkken eller under et overdækket område. Hvis du bærer råvarer frem og tilbage mellem køkken og grillen, skal du overdække maden.

3. Undgå fedtdryp på kullene

Fedt fra kød eller marinade må ikke dryppe ned på de glødende kul, da det vil danne tjæreholdig røg, som øger risikoen for at udvikle kræft. Brug en drypbakke, læg folie under kødet eller brug en grillmarinade uden olie.

4. Undgå at grille kødet for meget

Branket kød øger risikoen for at udvikle kræft. Skær derfor brankede stykker væk – eller kasser maden. 

5. Brug egnet grillkul

Brug egnet grillkul, briketter eller rent træ til grillning af fødevarer.