Madspild: potentialet i restaurationsbranchen er langt større end hidtil antaget

Af Mette Toftegaard Rasmussen / /

Ved du hvor meget mad du smider ud i din restaurant?

Hvis ikke, så er der god grund til at gå ekstra grundigt til værks for at få det fulde overblik over mængden af madspild. For hvis du ved, hvor meget mad du smider ud, kender du også hvad potentialet er i forhold til at reducere madspild og dermed spare penge, tid og ressourcer. 

42.000 ton madspild i branchen

Den seneste Rapport fra Miljøstyrelsen (2021): Madaffald fra Restaurationsbranchen og Restaurationstjenester, som udkom i juli måned viser, at der er et forbedringspotentiale i branchen.  Rapporten estimerer nemlig, at den samlede mængde madaffald i restaurationsbranchen og restaurationstjenester i Danmark i dataåret 2018  udgør 70.702 ton. Madspild estimeres til at udgøre ca. 60 pct. af det indsamlede madaffald, hvilket svarer til ca. 42.000 ton. Mængden af madspild er interessant, da det er her køkkenerne kan gøre en forskel. Madspildet kan nemlig reduceres, hvis køkkener bliver bedre til ikke at indkøbe og producere mere mad end, der er brug for, hvorimod der altid vil være noget restaffald fra produktionen og dermed madaffald, som ikke kan spises.  

 

 

Hvad er forskellen på madspild og madaffald?

Madspild er fødevarer, der kunne være spist af mennesker, men i stedet er blevet smidt ud. Madaffald er de dele af fødevarer, der ikke er egnet til at spise. Eksempler på madspild er brød, hel frugt og grønt og middagsrester. Eksempler på øvrigt madaffald er ben, æggeskaller, osteskorper, kaffegrums og kernehuse


Stort mørketal på madspild 

Selvom 42.000 ton madspild allerede er til at tage og føle på, er madspildet sansynligvis langt større. Generelt kan rapporten nemlig bekræfte, at mængden af madaffald i restaurationsbranchen ikke opgøres systematisk og ikke registreres som udsorteret madaffald i affaldsdatasystemet. Det bekræftes også i den gennemførte spørgeskemaundersøgelse, hvor mange virksomheder ifølge rapporten angiver, at de ikke kender mængden af madaffald i virksomheden. De gennemførte affaldsanalyser og interviews viser, at der hos mange virksomheder eksisterer store mængder madaffald, der ikke udsorteres som særskilt madaffald og derfor ikke registreres. Selv blandt de restaurationer, der allerede gør en del for at sortere og sorterer madaffald som en selvstændig fraktion estimeres det, at andelen af madaffald, der ender i restaffald udgør 21-40 procent.  
 
Det betyder altså, at der generelt er et kæmpe uudnyttet potentiale for yderligere udsortering af madaffald og, at potentialet for reduktion af madspild er langt større end hidtil antaget.

Bliv bevidst om dit madspild

I eSmiley er vi helt overbeviste om, at det er vigtigt at vide, hvor meget mad du smider ud. Først når du kender problemets omfang, ved du hvor du skal sætte ind, og om din indsats nytter. Derfor har vi udviklet et digitalt digitalt madspildsværktøj der gør det nemt at måle madspild. Vi oplever, at både store og små køkkener, som måler og dokumenterer deres madspild, blive ganske overrasket over omfanget og omkostningerne af deres madspild. 

Den gode nyhed er, at de også bliver overrasket over hvor meget madspild de rent kan reducere. De fleste køkkener oplever, at så snart de går i gang med at måle madspild begynder madspildet rent faktisk at falde. Alene fordi de måler. De køkkener der måler og stopper op og bruger deres måleresultater aktivt reducerer helt op til 50 %. Og det er virkelig noget, der kan mærkes på bundlinjen, både økonomisk, tidsmæssigt og motivationsmæssigt

 

Vil du vide mere om madspild?

KONTAKT OS 
Tags: Madspild