Madspild

Corona har nedbragt mængden af vores madspild… eller har det?

Sarah Roland

Verden har forandret sig. Det samme har dine gæster.

Så måske er det tid til at se på dine gæster på en ny måde og prøve at få dem i tale, for at være sikker på, at du rammer deres behov. Hvad angår smag og hvad angår mængder.

Alt sammen for at undgå madspild!

Corona udfordrer buffeten

Erfaringerne er klare.

Store buffeter med et kæmpe udvalg betyder meget madspild. For kunderne vil have fyldte fade og masser af variation indtil sidste minut i åbningstiden.

Men corona har udfordret buffeten som serveringsform, så mange kantiner og efterskoler tilbyder nu portionsanretninger og færdigpakkede måltider. Det betyder, at køkkenerner oplever et markant fald på madspildet fra serveringen.

Det skyldes naturligvis, at serveringen er kontrollerert og meget lettere at styre, så de tilbageblevne mængder reduceres markant.

Madspildet er rykket væk fra buffeten, men ikke forsvundet

Men betyder det så, at vi kan læne os tilbage og nyde, at spildet er forsvundet?…Ikke helt desværre. I langt de fleste tilfælde betyder det blot, at madspildet er blevet forskudt og opstår et andet sted. 

Madspildet opstår eksempelvis fordi:

  • Dine gæster ikke synes om det, der er på tallerknen. Der er for mange kartofler, der er for meget kød, der er for meget grønt eller lige præcis det modsatte. Og det kan også være at de ikke er vilde med karry og rødløg – altså smagsmæssigt rammer I ikke plet.
  • I har i køkkenet produceret for meget mad, og der er for mange anrettede portioner. Enten sat frem, eller på køl. 

Da mange gæster i øjeblikket ikke spiser i kantinen, men andre steder er det svært at følge med i om maden bliver spist op og det bliver det svært at få en respons på, hvordan maden smager.

Derfor er det vigtigt at prioritere gæstedialog og grundig opfølgning på om maden og mængderne er passende.

Det kan eksempelvis være med små undersøgelser eller spørgeskemaer, der uddeles når maden hentes.

I øvrigt – GØR ALT hvad du kan for at få at vide hvor mange, der spiser den pågældende uge. Den hyppigste årsag til madspild er nemlig, at vi ikke ved hvor mange vi laver mad til!

Så konklusionen er klar: selvom serveringsformen ændrer sig til fordel for de normale mængder af spild, er det vigtigt at holde øje med, hvordan spildet udvikler sig på andre områder i køkkenet.

Tips til at undgå madspild

1. Afklar hvor mange personer, du laver mad til.

2. Vær nysgerrig på gæsternes behov og hvad de foretrækker.

3. Giv mulighed for at evaluere maden fx gennem spørgeskemaer.

4. Giv mulighed for at gæsterne kan få flere portioner.

 5. Lav beregninger på, hvor meget mad, dine gæster har brug for. Overvej om der skal være forskellige størrelsesmuligheder.

 6. Husk kostrådene. Tages de ikke alvorligt, kan det medføre spild. 

  • Få overblik over mål og besparelser i kroner, CO2 og kg
  • Nemt og hurtigt at bruge i det daglige arbejde i køkkenet
  • eSmiley er størst i Norden med +140.000 brugere