Fødevaresikkerhed

Det er lovpligtigt at oplyse om allergener

Af Nicoline Dyhr

Hvis dine kunder har allergi og spiser visse fødevarer, kan de blive alvorligt syge. Derfor er det lovpligtigt for restauranter, spisesteder, catering, take away mv. at oplyse om allergene ingredienser, som er tilsat maden. Oplysning om allergener er et lovkrav i hele EU​​​​. 

Fremhæv allergener på mærkningen af dine færdigpakkede varer

Alle færdigpakkede varer skal være mærket med oplysning om allergene ingredienser, og disse skal være fremhævet i forhold til de øvrige ingredienser, f.eks. ved at angive allergenerne med fed skrift og resten af ingredienserne med alm. skrift.

Oplys om allergener mundtligt eller ved skiltning, når du serverer mad

Du skal også sikre, at der kan gives oplysning om indhold af allergene ingredienser i ikke-færdigpakkede fødevarer. Dette kan f.eks. ske ved skiltning med indhold af allergener ved siden af produktet, på menukortet eller ved mundtlig oplysning.

Hvis du vælger at oplyse mundtligt, skal du informere om, at man kan få oplysninger om allergener ved henvendelse til personalet.

I praksis kan du informere om dette ved enten at skrive det i menukortet eller lave et skilt, som du kan placere synligt i restauranten/kantinen. En synlig placering kan f.eks. være ved siden af smileyrapporten.

Eksempel på tekst kunne være: “Kontakt os for information om allergene ingredienser i vores retter.”

Når du modtager fødevarer, skal du sikre, at du har kendskab til hvilke allergener, der er i fødevarerne

Tjek at allergener tydeligt fremgår af mærkningen på de færdigpakkede fødevarer, du modtager, og at du har kendskab til dem. Hvis der er tvivlsspørgsmål, skal du kontakte leverandøren for oplysninger om allergener.

Undtagelse til kravet om angivelse af allergener i de særlige salgssituationer

Hvis du som virksomhed på forhånd har kendskab til en forbrugers specielle kostbehov, kan du udlade at oplyse om allergener, hvis du er i stand til individuelt at udlevere fødevaren til forbrugeren. Eks. hvis et køkken, der producerer mad til beboere på en døgninstitution, kender til disse beboernes allergier eller intolerancer, er det ikke nødvendigt, at køkkenet angiver/oplyser om allergene ingredienser. Køkkenet skal sikre sig, at maden kommer til den rette vedkommende.

Følgende ingredienser eller produkter fremstillet af disse ingredienser SKAL altid deklareres:

– Glutenholdige kornprodukter, dvs. hvede, rug, byg, havre, spelt m.m

– Krebsdyr, dvs. rejer, hummere, jomfruhummere, krebs og krabber

– Bløddyr, dvs. muslinger, østers, blæksprutter og snegle

– Æg

– Fisk

– Jordnødder

– Soja

– Mælk, herunder laktose

– Nødder, dvs. mandel, hasselnød, valnød, cashewnød (akajon), pekannød , paranød, pistacienød og queenslandnød

– Lupin

– Selleri

– Sennep

– Sesamfrø

– Svovldioxid og sulfitter, hvis der er over 10 mg pr. kg fødevare eller 10 mg pr. liter drikkevare