Fødevaresikkerhed

Guide til god buffethygiejne

Af Nicoline Dyhr

1. Dine gæster SKAL have rene hænder, inden de går til buffet

God håndhygiejne er ikke nyt, men sørg for at guide dine gæster forbi en håndvask eller en desinfektion-stander. Vi anbefaler, at der er en vært/værtinde ved buffeten, der hjælper gæsterne på rette vej.

2. Anret, om muligt, maden i portionsskåle

Portionsanretning giver færre kontaktpunkter end fadservering.

3. Hold alle kontaktflader rene

Udskift fx. tagtøj og tænger jævnligt og sørg for at holde håndtag, låg mv. rene. Du kan evt. overveje at udlevere personligt tag-tøj, hvis det giver mening i den konkrete situation.

4. Overvåg buffeten

Hav procedurer for, hvordan du overvåger buffeten, og sæt ind ved dårlig hygiejne. Vi anbefaler, at der er en vært/værtinde ved buffeten.

5. Kuvertbrød eller brød i skriver fremfor skær selv-brød

Kuvertbrød eller skiver giver færre kontaktpunkter end skær-selv-brød. Hvis du serverer skær-selv-brød, så sørg for et stramt rent klæde om brødet, så gæsten ikke rører ved brødet, når der skæres. Udskift gerne klædet med jævne mellemrum.

6. Brug evt. engangshandsker

Hvis der er ting, der skal tages med hænderne, fx frugtfad med hele stykker frugt. OBS: Brug af handsker kan ikke erstatte god håndhygiejne!

7. Hvis du serverer i fade, så sørg for lange tænger eller skeer i fade eller placeret i krukker ved fadet

Korte tænger og skeer risikerer at falde ned i fadet. Udskift gerne tagtøjet jævnligt.

8. Lad personale fjerne fade med rester og sætte nye fade ind

Undgå at blande rester fra buffet sammen med ny mad.

9. Hold styr på tiden

Letfordærvelige fødevarer må højst op­bevares 3 timer på buffeten. Notér hvornår du anbringer retterne på buffeten.