Fødevaresikkerhed

Husk fødevaresikkerheden når du sylter

Af Nicoline Dyhr

Sylter du agurker, rødbeder eller andet frugt og grønt i din virksomhed? Og står dine egensyltede produkter længere end 5 dage på hylden eller på køl? Så bør du sikre dine produkter mod udvikling af Listeria og Clostridium Botulinum.

Mål PH-værdi løbende i dine sylteglas 

For produkter med en holdbarhed over 5 dage, bør du sikre dig at pH-værdien er højst 4,4. Du bør derfor måle PH-værdien med en PH-måler løbende. Hvis du har egensyltede produkter med holdbarhed over 5 dage, kan du kontakte eSmileys fødevarespecialister for at få tilknyttet kontrollen: Kontrol af pH i syltede produkter til din egenkontrol. 

6 vigtige fødevareregler, når du sylter

1. Brug friske eller frosne råvarer ved syltning

2. Skyl råvarerne grundigt inden brug, og skær skader på råvarerne væk

3. Brug altid rene og desinficerede redskaber og beholdere

4. Fjern skummet ved kogning af råvaren. Det kan nemlig indeholde mikroorganismer, som kan forringe det færdige produkts holdbarhed

5. Når du fylder på beholder, skal du efterlade så lidt luft som muligt for at undgå vækst af mug

6. Det er en god idé at følge en opskrift. Så sikrer du, at du får tilsat nok salt/sukker/syre for at opnå den ønskede holdbarhed.

Syltede produkter med holdbarhed under 5 dage

Produkter med en holdbarhed på under 5 dage betragtes som sikre i forhold til Listeria og Clostridium Botulinum, hvis du altså har fulgt de 6 vigtige regler og opbevaret produkterne hygiejnisk forsvarligt. På så kort tid kan bakterierne nemlig ikke nå at vokse til et farligt niveau. 

Skal du have hjælp til fødevaresikkerheden?

Sørg for, at din fødevaresikkerhed er i top, når du sylter derhjemme. Konsulter vores fødevarekonsulent for ekspertvejledning, og brug vores digitale egenkontrol til at sikre, at dine procedurer er i overensstemmelse med de nødvendige standarder.