Når du producerer og sælger fødevarer i Danmark, er du underlagt fødevarestyrelsens krav om egenkontrol. Egenkontrol er indført for at sikre, at de producerede fødevarer er i orden og sikre at spise.
Der følger et ganske særligt ansvar med at arbejde i et køkken. Et svigt i køkkenhygiejnen fra blot én person i et køkken eller fødevarevirksomhed kan have alvorlige konsekvenser for mange mennesker. Hvis du arbejder med mad, har du et ansvar for, at maden ikke giver sygdom eller ubehag hos dem, der spiser maden.
Når du laver mad til mange mennesker, har du derfor ansvar for: - god køkkenhygiejne - god personlig hygiejne |
Egenkontrollen er din sikkerhed for, at der er styr på råvarer, arbejdsgange, køkkenhygiejne og personlig hygiejne, som er udgangspunktet for at kunne drive en ren, sund og lovlig forretning.
Når du arbejder med tilberedning af fødevarer, skal du eksempelvis holde øje med temperaturen på dit køleskab eller fryser lige som du skal tjekke temperaturen, når du opvarmer og nedkøler fødevarer. Kontrollen skal dokumenteres skriftligt.
Det er altid den enkelte virksomheds ansvar, at fødevaresikkerheden og egenkontrollen er i orden, og at lovgivningen overholdes. Fødevarestyrelsen kommer løbende på besøg og kontrollerer, om du har styr på egenkontrollen.
Om du udfører egenkontrol på papir eller digitalt er valgfrit, blot du dokumenterer egenkontrollen "skriftligt". Der er dog oplagte fordele ved at udføre egenkontrol digitalt.
"Fødevarestyrelsen støtter anvendelsen af elektronisk egenkontrol, fordi det kan hjælpe virksomhederne med at få gennemført den nødvendige egenkontrol og dermed medvirke til at sikre en højere fødevaresikkerhed. "
Sådan skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside. Og det er ikke uden grund. Digital egenkontrol sikrer nemlig en struktur, der gør at egenkontrollen bliver udført.
Med eSmiley er det enkelt at udføre egenkontrol. Derfor bruges eSmiley i dag i mere end 10.000 køkkener i Norden. Du kan bruge eSmileys egenkontrolprogram uden at vide noget som helst om computere og teknik. Alle kontroller klares med få klik på din PC, tablet eller smartphone.
Se eksempelvis, hvor enkelt det er at udføre en temperaturkontrol af din fryser i filmen her:
Hvilken grad af egenkontrol der er nødvendig, afhænger af, hvilke type mad du laver. Fx om du pakker og tilbereder fødevarer m.v. Er du nyopstartet fødevarevirksomhed starter vi i eSmiley med at lave en risikoanalyse, der klarlægger, hvordan din egenkontrol skal skrues sammen.
Vi bygger dit egenkontrolprogram, så det passer præcist til din branche og produktion. Det betyder også, at vi sørger for, at det altid er opdateret efter gældende lovgivning.
eSmileys Egenkontrol bruges af tusindvis af detail og engrosvirksomheder bredt i branchen: Institutionskøkkener, caféer, kantiner, hoteller, restauranter, produktion, catering, take away og mange flere.
10 gode grunde til at udføre egenkontrol digitalt med eSmiley
|