Fødevaresikkerhed

Hvad er digital egenkontrol?

Nicoline Dyhr

Når du producerer og sælger fødevarer i Danmark, er du underlagt fødevarestyrelsens krav om egenkontrol. Egenkontrol er indført for at sikre, at de producerede fødevarer er i orden og sikre at spise.

Hvorfor er egenkontrol vigtigt?

Der følger et ganske særligt ansvar med at arbejde i et køkken. Et svigt i køkkenhygiejnen fra blot én person i et køkken eller  fødevarevirksomhed kan have alvorlige konsekvenser for mange mennesker. Hvis du arbejder med mad, har du et ansvar for, at maden ikke giver sygdom eller ubehag hos dem, der spiser maden.

Man kan altid se, hvilken smiley virksomheden har fået ved de sidste fire kontroller. Det er dog ikke alle lovgivningsregler, der influerer på smiley’en. De administrative regler, så som ikke meldt ejerskifte, giver ikke en dårlig smiley, selvom man modtager et administrativt bødeforlæg.

Når du laver mad til mange mennesker, har du derfor ansvar for: 

  • Daglig egenkontrol
  • God køkkenhygiejne
  • God personlig hygiejne

Egenkontrollen er din sikkerhed for, at der er styr på råvarer, arbejdsgange, køkkenhygiejne og personlig hygiejne, som er udgangspunktet for at kunne drive en ren, sund og lovlig forretning.

Når du arbejder med tilberedning af fødevarer, skal du eksempelvis holde øje med temperaturen på dit køleskab eller fryser lige som du skal tjekke temperaturen, når du opvarmer og nedkøler fødevarer. ​​​​Kontrollen skal dokumenteres skriftligt.

Det er altid den enkelte virksomheds ansvar, at fødevaresikkerheden og egenkontrollen er i orden, og at lovgivningen overholdes. Fødevarestyrelsen kommer løbende på besøg og kontrollerer, om du har styr på egenkontrollen. 

Om du udfører egenkontrol på papir eller digitalt er valgfrit, blot du dokumenterer egenkontrollen “skriftligt”. Der er dog oplagte fordele ved at udføre egenkontrol digitalt.

Fødevarestyrelsen anbefaler digital egenkontrol

“Fødevarestyrelsen støtter anvendelsen af elektronisk egenkontrol, fordi det kan hjælpe virksomhederne med at få gennemført den nødvendige egenkontrol og dermed medvirke til at sikre en højere fødevaresikkerhed.”

Sådan skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside. Og det er ikke uden grund. Digital egenkontrol sikrer nemlig en struktur, der gør at egenkontrollen bliver udført.

Så nemt er det at udføre elektronisk egenkontrol med eSmiley

Med eSmiley er det enkelt at udføre egenkontrol. Derfor bruges eSmiley i dag i mere end 10.000 køkkener i Norden. Du kan bruge eSmileys egenkontrolprogram uden at vide noget som helst om computere og teknik. Alle kontroller klares med få klik på din PC, tablet eller smartphone.

Se eksempelvis, hvor enkelt det er at udføre en temperaturkontrol af din fryser i filmen her: 

Vi tilpasser din egenkontrol til dig

Hvilken grad af egenkontrol​ der er nødvendig, afhænger af, hvilke type mad du laver. Fx om du pakker og tilbereder fødevarer m.v. Er du nyopstartet fødevarevirksomhed starter vi i eSmiley med at lave en risikoanalyse, der klarlægger, hvordan din egenkontrol skal skrues sammen.

Vi bygger dit egenkontrolprogram, så det passer præcist til din branche og produktion. Det betyder også, at vi sørger for, at det altid er opdateret efter gældende lovgivning. 

eSmileys Egenkontrol bruges af tusindvis af detail og engrosvirksomheder bredt i branchen: Institutionskøkkener, caféer, kantiner, hoteller, restauranter, produktion, catering, take away og mange flere.

10 gode grunde til at udføre egenkontrol digitalt med eSmiley

1. Du slipper for stakkevis af papirer og mapper i køkkenet

2. Du få struktur på egenkontrollen og sikkerhed for, at egenkontrollen bliver udført

3. Du får en daglig eller ugentlig liste over kontroller, der skal udføres

4. Du får SMS- og email alarm, når en kontrol er ved at udløbe

5. Du får gode kontrolbesøg – vis med ét klik alt det, den tilsynsførende vil se

6. Dit egenkontrolprogram og din risikoanalyse  er altid ajour med loven

7. Du slipper for den årlige lovpligtige revision af jeres egenkontrol

8. Du får mere tid til at lave mad

9. Ledelsen kan få overblik over udførte kontroller i alle afdelinger

10. Du kan altid ringe til eSmileys fødevarespecialister og få svar på spørgsmål

Vil du have branchens førende digitale egenkontrol?