Madspild

Mål dit madspild sammen med andre professionelle køkkener

Af Nicoline Dyhr

Går dine vigtige ressourcer til det rigtige? Og til det, du brænder for i jeres køkken – nemlig gastronomisk udvikling og fokus på gæsten samt ansvar for dine medarbejdere og deres råvarer?

Få fakta på dit madspild

Svaret på disse vigtige spørgsmål kan fås ved at måle madspildet i dit køkken. Når du måler madspild, bliver madspildet synligt, og du får svar på, hvor meget madspild køkkenet har i mængde og kroner, og hvor madspildet opstår. På den baggrund kan køkkenet iværksætte målrettede forandringer, i stedet for at gætte sig til årsager og sammenhænge.

Stort potentiale i at nedbringe madspild

Data om dit madspild vil afsløre det uindfriede potentiale i dit køkken. Du vil altså kunne se, hvor mange peng, du kan hente, hvis du reducerer dit madspild. Samtidig vil du kunne se, hvor det største potentiale ligger, og du kan dermed begynde at iværksætte målrettede forandringer i stedet for at gætte på årsager og sammenhænge. Hver gang du smider et kilo mad ud, går der nemlig både penge og arbejdskraft til spilde, samtidig med at det belaster klima og miljø. Dertil kommer, at du også skal betale for at få kørt dit madaffald væk. Læs mere i denne artikel om efterskolen Oure.

eSmiley gør det enkelt at måle madspild

Med eSmiley som partner i køkkenet får du alt, hvad du har brug for til effektivt at forebygge madspild. Gennem tæt samarbejde med køkkenchefer i branchen har vi udviklet en enkel metode til at måle madspild og ikke mindst udnytte de indsamlede data til at skabe størst mulig effekt – med mindst mulig indsats. Hvis du har ambitionen til at nedbringe madspild, så har vi metoden, der giver dig succes og sparer tid, penge og ressourcer i dit køkken. 

Sammen med andre køkkener måler du madspild efter den samme plan og samme metode. Opgaven er enkel og overskuelig, idet du kun skal måle madspild fra udvalgte områder. Vores madspildsspecialister guider dig gennem målingerne, giver dig redskaber til at analysere dine data og hjælper dig med at holde motivationen oppe. 

Vi måler madspild efter fastlagt årshjul

eSmileys måleårshjul følger årets fire kvartaler.  Og vi måler madspild på samme tid. Gennem årets fire kvartaler fokuserer vi på madspild fra fire forskellige kilder: Spild fra lager, produktion, servering og gæster.  

Fokus på madspild fra ét område ad gangen

Formålet med at måle madspild er at få et indblik i, om der er spild, og hvor spildet kommer fra i din virksomhed. Vores erfaring viser, at det giver størst succes kun at fokusere på ét område ad gangen. Så er det nemmere at finde de områder i dit køkken, hvor du med mindst mulig indsats kan skabe størst mulig effekt.

1. Kvartal: madspild fra lager

Vi måler mad, der bliver smidt ud fra lageret: varemodtagelse, køl, frys og kolonial.

2. Kvartal: madspild fra produktion

Vi måler råvarer, der bliver smidt ud fra produktionen i køkkenet.

3. Kvartal: madspild fra servering

Vi måler på retter og råvarer, der smides ud fra servering og buffet.

4. Kvartal: madspild fra gæster

Vi måler madrester, der smides ud fra gæsternes tallerkener.

Et fællesskab med en fælles mission

Når du måler madspild med eSmiley, er du aldrig alene. Vi er med dig hele vejen, og du får adgang til et unikt fællesskab, hvor passionen for mad, bæredygtighed og mindre spild er omdrejningspunktet. I eSmileys madspildsklub evaluerer vi resultater og deler erfaring. Der vil være rig mulighed for at dele viden og lære af de bedste. Måske er det dig, de andre skal lære af?

Få mere inspiration fra eSmiley

Hvis du ønsker mere inspiration, kan du med fordel læse om vores digital egenkontrol, der altid gør dig og din virksomhed klar til kontrolbesøg.