Madspild

Madspild på efterskoler koster godt 20.000 kr. om året

Af Nicoline Dyhr

En ny undersøgelse fra Økologisk Landsforening og eSmiley viser, at madspild koster efterskoler op mod 300 kr. om dagen eller mere end 20.000 kr. om året.

Undersøgelsen overrasker de deltagende efterskoler.

Mere end 20.000 kr. ryger årligt direkte i skraldespanden hos hver af de tre efterskoler, som i foråret 2021 medvirkede i en undersøgelse af madspild, som Økologisk Landsforening og eSmiley foretog. Undersøgelsens mål var at gøre det tydeligt, hvor meget madspild skolerne producerede og dermed øge opmærksomheden på, hvordan man fremover kan arbejde med at minimere spildet og frigive økonomiske midler til en yderligere økologisk køkkenomlægning – alt sammen som led i en mere bæredygtig tilgang til måltidskulturen på efterskolerne.

 – Vi har arbejdet med madspild gennem en årrække. Undersøgelsen gjorde det tydeligt, hvor vigtigt det er, at hele skolen og ikke kun køkkenet, arbejder med at minimere spildet, siger Hanne Nielsen, som er køkkenleder på Klank Efterskole. – Nu er eleverne også en del af indsatsen, og køkkenteamet er i løbende dialog med de unge. Bl.a. har vi italesat, at det ikke er pinligt at gå to gange til buffeten fremfor at tage for meget mad første gang, som så ender i skraldespanden.

Ud over Klank Efterskole deltog også Hammerum Fri- og Efterskole og Klejtrup Musikefterskole. Alle tre efterskoler oplevede og blev overraskede over, at den største andel af madspildet skete ved serveringen.

 – Der er en klar tendens til størst madspild ved servering. Det åbner for, at der kan indledes en vigtig dialog med eleverne om, hvordan man kommer spildet til livs, siger Mette Toftegaard Rasmussen, Head of FoodWaste hos eSmiley.

Skolerne blev over en 10-ugers periode bedt om at registrere og veje deres spild ved hjælp af eSmileys udviklede metode til at måle madspild. Undersøgelsen viser, at det tog tilvænning for skolerne at implementere metoden, og at der også var nogle smuttere undervejs. Konklusionen er, at der er behov for, at køkkenerne bliver skarpere på at vurdere, hvor meget mad der skal tilberedes, samt hvordan og i hvilke mængder den skal anrettes i, for på bedste vis at imødekomme elevernes ønsker og behov.

-Skolerne har været meget ærlige i deres tilbagemeldinger, så resultatet har været forbundet med en del usikkerheder, da vi ved at 30-40 pct. af al madspild ender i småt brændbart. Derfor har vi foretaget nogle forsigtige justeringer af skolernes egne målinger og vurderer samtidig, at spildet højst sandsynligvis er højere, siger hun.

At minimere madspild i de professionelle køkkener er en vigtig del, når man arbejder med Det økologiske spisemærke og en økologisk omlægning af køkkenet. At udnytte råvarerne fuldt ud og dimensionerer portioner og indkøb giver nemlig et bedre økonomisk råderum til at indkøbe økologiske fødevarer.

-Økologi handler i høj grad om at holde hus med ressourcerne ud fra en økonomisk betragtning, men økologi er også bæredygtighed og dermed omtanke for de ressourcer, vi bruger på at producere fødevarer, siger Malene Jensen, projektleder i Økologisk Landsforening.

Rapporten om madspild på efterskoler kan fås ved henvendelse til Økologisk Landsforening.

Effektive løsninger til madspildsreduktion

Leder du efter løsninger til at reducere madspild? Opdag eSmiley’s produkter til madspild og digital egenkontrol. Besøg vores forskellige løsninger i dag for at lære mere.