Sådan undgår du udbrud af Norovirus
Netop nu er det højsæson for norovirus, også kaldet Roskildesyge eller omgangssyge.
Virussen giver i “bedste” tilfælde kvalme og ubehag i kroppen. I værre tilfælde kan man få akut diarré, mavesmerter, opkastning og kvalme.
Sygdomsforløbet varer typisk 1-2 døgn, eller for børn lidt over en uges tid. De typiske symptomer på Roskildesyge opstår efter 1-2 døgn.
Sygdommen er ikke farlig, hvis man er sund og rask. Dog kan væsketab og saltubalance i sjældne tilfælde medføre alvorligere og livstruende sygdomme – og enddog dødsfald. Det gælder især mindre børn og ældre samt personer med svækket immunforsvar.
Roskildesyge er ultra smitsom
Roskildesyge er overordentligt smitsom og giver ofte anledning til udbrud. Smitte sker især i sammenhænge, hvor mange mennesker er samlet indendørs, og ses f.eks. ofte i institutioner, på hoteller, arbejdspladser og hospitaler. Smitten skyldes også ofte fødevarer, der er blevet forurenet med virus, hvilket viser sig som udbrud blandt restaurantgæster og kantinebrugere.
eSmiley – Digitale løsninger til dit køkken
Sådan modarbejder du udbrud med Roskildesyge
Som køkkensansat er det ekstra vigtigt at være opmærksom på at undgå udbrud med Roskildesyge, da det ikke kræver mere end én syg medarbejder eller én enkel forurenet fødevare at gøre hundredvis af gæster syge.
Defor lyder de enkle råd:
Bliv hjemme
Bliv hjemme, hvis du mistænker, har eller lige har haft roskildesyge. Medarbejdere, som arbejder med udsatte mennesker eller producerer mad til mange mennesker, skal være opmærksomme på symptomer. Derudover skal du blive hjemme min. 48 timer efter at symptomerne er væk, da du fortsat kan udskille norovirus.
Overvej om du er nærkontakt til en smittet
Når du har med produktion af fødevarer at gøre, skal du ligeledes overveje, om du slæber virussmitte med på arbejde, hvis dine nærmeste (familie, børn, venner) er ramt af roskildesyge og har overført virus til dit tøj, hår og lign.
Vær ekstra omhyggelig med den personlige hygiejne
Et højt niveau af personlig hygiejne med f.eks. hyppig og grundig håndvask i min. 30 sek, og rent tøj (vasket ved mindst 60 grader) kan nedbringe risikoen for smitte. Alkoholbaserede desinfektionsmidler såsom håndsprit har ingen virkning på norovirus!
Vidste du? Grundig vask af hænder med vand og sæbe virker overfor norovirus. Det gør håndsprit ikke!
Hvis skaden er sket – sådan nulstiller du
Hvis en kunde eller gæst er blevet syge af fødevarer fra dit køkken eller virksomhed, skal du som virksomhed tage særlige forholdsregler. Der skal med andre ord “nulstilles”.
Overvej om fødevarer skal kasseres
1. Hvis en medarbejder får symptomer på norovirus efter at have håndteret spiseklare fødevarer, skal du som virksomhed vurdere om de fødevarer, som medarbejderen har håndteret, skal kasseres.
2. Undgå at smittede medarbejdere håndterer fødevarer indtil min. 48 timer efter endte symptomer. Informér andre medarbejdere om risiko for smitte og de nødvendige forholdsregler.
3. Rengøring og desinfektion af alle berørte overflader og kontaktmaterialer
4. Håndtering og bortskaffelse af smittede fødevarer, rengøringsudstyr og personligt udstyr.
5. Kontakt din lokale fødevareenhed om smitten og evt. tilbagetrækning.
Du kan finde en udførlig vejledning i nulstilling fra Fødevarestyrelsen her.
Vidste du, Norovirus typisk findes i en række fødevarer?
I princippet kan man blive smittet med norovirus fra alle fødevarer, der har været i kontakt med spildevand, eller som har været håndteret af smittede personer. Der er dog nogle fødevarer, der oftere er skyld i store udbrud af roskildesyge.
- Grøn salat og spæde spinatblade
- Frosne udenlandske hindbær (det kan du læse mere om i vores blogartikel her)
- Rå østers
- Rå muslinger
- Smørrebrød
- Skiveskåret laks
- Tilberedte måltider og snacks, som mange har haft fingrene i
Roskildesyge er hyppig årsag til fødevarebårne udbrud i Danmark
Virussen er blandt de hyppigste årsager til fødevarebårne udbrud i Danmark. Ifølge DTU Fødevareinstituttets årlige rapporter om udbrud af fødevarebårne vira (Annual Report on Zoonoses in Denmark) fra 2018 og 2019, var hhv. 33 % og 37 % fødevarebårne virusudbrud relateret til Norovirus, og dermed udgjorde norovirus den højeste andel af fødevarebårnudbrud i Danmark.
I 2020 var andelen dog nede på 17 %, hvilket muligvis kan skyldes den ekstra fokus, vi alle havde på rengøring af fælles kontaktflader og personlig hygiejne.
Forebyg norovirus-udbrud med eSmiley
Beskyt din virksomhed mod norovirus med kurser i fødevarehygiejne og digital egenkontrol fra eSmiley. Opdag hvordan vores produkt kan hjælpe med at forhindre udbrud og bevare fødevaresikkerheden.