Madspild

Odense Kommune vil reducere madspild

Af Nicoline Dyhr

CAFÉerne i Odense kommune, som hver dag tilbyder måltider til kommunens ansatte og forplejning til møder og konferencer, har nu også kastet sig over at tage ansvar for mængden af madspild.

Madspildet skal registreres digitalt

Men hvor meget mad går der egentligt til spilde, når man dagligt producerer måltider til 1.500 ansatte i kommunen – og hvor stort er potentialet?

Det skal systematiske madspildsmålinger give svar på. 

Til at måle madspildet og indsamle data om mængder, råvarepriser og CO2, har de i alt 7 CAFÉer valgt at bruge eSmileys digitale FoodWaste værktøj, der gør det muligt at veje og registrere madspildet online. 

De kommunale køkkener, der generelt har stort fokus på bæredygtighed, verdensmål og økologi har tidligere arbejdet med madspild og har da også målt organisk affald, men det er første gang, at køkkenerne måler madspildet systematisk og digitalt.  

– Med en digital løsning er madspildsmålingerne nemmere at håndtere, vi minimerer administrationen, og vi få data på madspildet med det samme, fortæller, Claus Brandstrup, leder for CAFÉerne, om sin begrundelse for at registrere madspildet med et digitalt madspildsværktøj.

Samtidigt skal målingerne øge opmærksomheden i hele produktionskæden og skærpe den faglige opmærksomhed omkring madspild.

Første målsætning: vil reducere madspild med 30%

Og madspildsmålingerne skal være en fast og vedvarende indsats fremover, slår Claus Brandstrup fast og fortsætter: – Vi ønsker, at der skal være tal og gennemsigtighed omkring hvor meget madspild CAFÉerne har, og vi vil gerne bidrage til at opnå målsætningen nationalt og internationalt.  Brandstrup tror på, at CAFÉerne  kontinuerligt kan reducere madspild, og har sat sig for at reducere madspildet med 30% til at begynde med. Madspildsreduktionen vil naturligvis påvirke bundlinjen positivt, men hos CAFÉerne ser man det først og fremmest som en kerneopgave i organisationen at bidrage til at reducere madspild i kommunen.   – Vi vil alle gerne bidrage til en mere bæredygtig verden, siger Claus Brandstrup. 

Faglig samtale om grøntsagsrester

Startsskuddet for madspildsindsatsen i kommunen blev Danmarks nationale madspildsdag den 29. september, og dagen blev brugt som kick off til at komme i gang med at registrere dagens madspild på FoodWaste-vægtene. 

For at gøre opgaven konkret havde CAFÉerne besluttet sig for at starte med at måle det madspild, der opstår fra buffeterne både i forbindelse med frokosten og morgenmåltiden.

Claus Brandstrup havde i dagens anledning forberedt en opgave til alle sine medarbejder i køkkenerne. De skulle i alle 7 køkkener se nærmere på resterne i grøntrummet, og alle affaldsspande skulle tømmes sammen med en faglig samtale om resterne: Hvis ikke dette er madspild, hvad er det så?

Er det her mon ingredienserne i et madbrød, en pesto, en suppe eller måske noget helt nyt?

 – Medarbejderne i køkkenerne er gået til opgaven med stor nysgerrighed og interesse. På den måde er madspildsarbejdet ikke blot målinger, men også en proces, der bidrager positivt til kreativiteten og innovationen i køkkenet, afslutter Claus Brandstrup begejstret.